Caffarel - olasz

A Caffarel csokoládégyártó céget Pier Paul Caffarel alapította 1826-ban, Torinóban. 1852-ben egy új, hajót formáló, termékkel jelentkeztek, melyben a kakaó egy részét a régió jellegzetes piemonti mogyorójával helyettesítették: megjelent az azóta gyártó védjegyeként számon tartott, krémes-, bársonyos, Gianduiotto. Majd 1865-ben megjelent a termékeken a Torinói karnevál maszkos figurája, itt nyerte el a termék a Gianduia 1865 nevet. Majd, megalkották, az azóta szintén védjeggyé vált Nocciolotto-t, melyek íncsiklandó kis kockák, egész mogyorószemekkel. A termék portfólió azóta rengeteg elemmel bővült, azonban ez a két termék ikonná nőtte ki magát a csokoládék között.
Tovább

Piemonte: az olasz édességipar bölcsője
Az 1993 óta eredetvédett piemontei mogyoró egy tájfajta, a Tonda Gentile delle Langhe meghatározott termőterületen élő példányairól származik. Egyik kiemelkedő tulajdonsága a héjat teljesen kitöltő termés (magbélarány 50 százalék), ami kifejezetten előnyös egy csonthéjas esetében, de pirítás utáni íze és magas beltartalmi értéke miatt is ezt tartják a világ legjobb mogyorófajtájának. A 19. század végén, a nagy filoxérajárvány pusztítása után felszabaduló földterületeken alapították ültetvényeit a régióban, kifejezetten édességipari alapanyagigények kielégítésére és azóta a két iparág a területen párhuzamosan fejlődik.

A mogyoró édességipari felhasználását a legenda szerint a szemfüles torinói cukrászoknak köszönhetjük, akik a 19. század elején az embargó alá helyezett kakaót elkezdték mogyoróliszttel dúsítani. Michele Prochet cukrászmester 1852-ben a Caffarel csokoládégyárban ezt a terméket finomította tovább a mogyoró pirításával. Így született meg a gianduia és a belőle készített, jellegzetes formájú torinói Gianduiotto bonbon, amelyet azóta is változatlan formában gyártanak. Innentől kezdve egyre több és több mogyoróra volt szükség…

Prémium minőséget prémium összetevőkből

A Caffarel egyediségének titka  a mai napig az alapanyagok gondos kiválasztásában rejlik, a legfinomabb minőségű csokoládé és a mogyorók királyának tartott piemontei mogyoró közel 200 éve a legfontosabb összetevői a receptúrának.

Szakértők szerint nem fér hozzá kétség, hogy a piemontei mogyoró olyan kiemelkedő aromával és ízjegyekkel rendelkezik, amely kimagaslóvá teszi az egyéb fajtákhoz viszonyítva, különösen akkor, ha csokoládéval kombinálják. A Caffarelnél szigorúan ezt és csak ezt a fajta mogyorót használják, amely a San Giovanni-beli Luserna városkában fekvő gyáruktól mindössze néhány kilométernyire fekvő Langhe lankáin terem.

Továbbá a csokoládégyártáshoz felhasznált kakaó kiválasztásakor is nagy gondossággal járnak el, egy egyedi blendet (keveréket) használnak, ecuadori és ghanai termőterületekről származó kakaóbabokból. Míg az első könnyedebb és aromásabb, addig az utóbbi erőteljesebb, intenzívebb ízvilágú fajta. A Caffarel csokoládémestereinek szakértelme és 190 év tapasztalata garantálja, hogy a tökéletesen megalkotott keverék felhasználásával készített csokoládécsodák ellenállhatatlan receptúrákban öltenek végül testet.

Szenvedély, tradíció és ízek története

A történet, amely közel 200 éve kezdődött

A Caffarel cég 1826-ban született, amikor a csokoládé Európában még egzotikus különlegességnek számított; mindössze néhány ember hallott róla és még kevesebben voltak a kiváltságosok, akik meg is kóstolhatták.

1826-ban Paul Caffarel megnyitotta csokoládélaboratóriumát Torinóban, melynek köszönhetően az észak-itáliai város a világ egyik csokoládé-fővárosává lépett elő.

Ebben az időszakban folyamatos háborúk zajlottak, így Európában a kakaó hiány-alapanyagnak számított. Ilyen mostoha körülmények között született meg egy igen kreatív ötlet mentén a Gianduiotto, a Caffarel legkülönlegesebb találmánya, amely egyben a legemlékezetesebb specialitás a csokoládé világában, hiszen korszakalkotó módon egyesítette egy desszertben a kakaót a kiemelkedő minőségéről híres pörkölt piemontei mogyoróval.

1826

AZ ELSŐ LABORATÓRIUM

Pier Paul Caffarel megérkezik Torinóba, szívében a csokoládé iránti mérhetetlen szenvedéllyel és egy álommal, hogy saját laboratóriumot nyisson. Megvásárol egy aprócska bőrüzemet a város szélén és megalkotja álmai laboratóriumát, Olaszország és egyben Európa egyik legelső csokoládégyárát.

1852

KAKAÓ ÉS MOGYORÓ ELŐSZÖR KÉZ A KÉZBEN

A Caffarel azzal kísérletezik, hogy a kakaót a Langhe-i régió mogyorójával vegyítse. A végeredmény pedig egy ínycsiklandó krémes massza, amely aprócska hajótest formájában nyeri el egyedi alakját. A neve „givu”, ami cigarettacsikket jelent piemontei dialektusban. Benne tisztelhetjük a Caffarel rendkívüli találmányának ősatyját.

1865

AZ ELSŐ GIANDUIOTTO

A csokoládé szerelmesei jegyezzék meg ezt az évszámot, a Gianduiotto születésének dátumát, 1865-öt. Ebben az évben ugyanis a torinói karnevál alatt Gianduia, a város tradicionális figurája az ünneplő tömeg közé olyan csokoládét szór, amilyenhez foghatót még soha nem kóstoltak. Nagylelkű tettének elismeréseként hamarosan róla nevezik el a különleges csokikreációt, így lesz a Gianduiotto a világtörténelem első, egyenként papírba csomagolt csokoládéja.

1867

CAFFARELT EGY IGEN FONTOS CÍMMEL TÜNTETIK KI

Párizsban Caffarelt a Francia Nemzeti Akadémia tagjává választják.

1869

KIRÁLYOK ASZTALÁN

Victor Emmanuel, Olszország királya, valamint Szászországi Elisabeth, genovai hercegné Királyi Jogosítványt adományoznak Caffarelnek, aki udvari beszállítóként immár a királyi és hercegi címereket használhatja a termékek csomagolásán.

 1893

AMERIKA MEGHÓDÍTÁSA

Chicago ad otthont a Kolombuszi Világkiállításnak, Amerika felfedezésének  400-ik évfordulója alkalmából. Vajon kit tüntetnek ki elismerő oklevéllel a csokoládékészítés terén bizonyított kiválóságáért? Úgy bizony, Caffarelt.

1937

A GIANDUIOTTO PRÉSELÉSE

Egy találmány, amit a mai napig használnak. A technológia, amely tökéletesen, annak minden eleganciájával adja vissza a Csokoládémester szakértő mozdulatát, amellyel a cukrászzsákból a kakaó és mogyoró elegyéből készült masszát kipréseli, megalkotva  ezzel a krémesen bársonyos Gianduiotto minden egyedi darabját.

1951

AMIKOR A MARKETINGET MÉG „RÉCLAME”-NAK HÍVTÁK

Meghirdetik az első promóciós versenyt a Gianduia 1865-öt forgalmazó üzletek számára, amelyben a terméküket legszebben bemutató kirakatokat jutalmazzák.

1968

VISSZA A HEGYEK KÖZÉ

Torino történelmi városa, amely rohamos ütemben növekszik, többé már nem felel meg a cég fejlődési útjának. Így visszatérnek a gyökereikhez, a piemontei hegyekben fekvő kis faluba Lusernaba (San Giovanniban), ahol Pier Paul Caffarel született. Egy új otthon és egy új termelőüzem, amely szorosan kapcsolódik történetükhöz és piemontei identitásukhoz.

1991

A CAFFAREL LIMUZIN

Hogy hogyan mutatják be történetüket és stílusukat a kiállítások és különféle rendezvények során? Az egyedülálló Caffarel Limuzinnal, egy századfordulós old timerrel, amely hűen tükrözi a Belle Époque korának lenyűgöző vonalvezetését és könnyed eleganciáját. Egy igazi időgép, amely varázslatos utazásra invitál a csokoládé legízletesebb története mentén.

2006

TORINÓI TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Egy globális esemény, amely összeköti a várost, ahol születtek, a hegyekkel ahol dolgoznak. A Caffarel számára tökéletes lehetőség kommunikálni cégüket: így megszerzik a jogot a rendezvény logójának használatára, és ebből az alkalomból új csomagolás design-t dobnak piacra.

2016

A CAFFAREL 190 ÉVE

Közel két évtizednyi cégtörténet az úttörő torinói csokoládélaboratóriumtól a márkáig, amely a „Made in Italy” mozgalom íz-nagykövetévé avanzsált és hamarosan 200-ik születésnapját ünnepli.

Tovább