Cachet - belga

A Kim’s Chocolates eredeti, meglepő és csodálatra méltó termékeket gyárt, miközben a nemzetközi csokoládé gourmand-ok legmagasabb igényeit is kielégíti. Mindezt olyan módon teszi, hogy tevékenysége a lehető legkisebb mértékben károsítsa a környezetet, ugyanakkor támogatja a nyersanyagtermelésben dolgozó családokat és a legszigorúbb minőségi előírásoknak is eleget tesz. A csokoládéipar világszerte emberek millióinak életére van hatással. Sajnálatos módon, néhány kakaótermelő országban dúl a szegénység, fejletlen az infrastruktúra és mindennaposak a visszaélések, amelyek alól a gyermek-rabszolgaság sem kivétel. A Kim’s Chocolates fáradhatatlanul dolgozik azon, az érintett családok életminőségét javítsa. Mindent megtesznek azért, hogy a nyersanyag felhasználást optimalizálják és védjék a helyi környezetet. A társadalmi felelősségvállalás értelmében tevékenységük során szigorúan ügyelnek arra, hogy a helyi szabályozásoknak és törvényeknek maximálisan megfeleljenek.

Fenntartható termelés Európa legzöldebb csokoládégyárában

A Kim’s Chocolates számos lépést tett annak érdekében, hogy a termelőüzeme ökológiai lábnyomát a lehető legnagyobb mértékben csökkentse, azt a célt tartva szem előtt, hogy létrehozzák Európa „legzöldebb” csokoládégyárát.

A cég ultramodern üzeme 2008-ban nyílt meg, amely azon túl, hogy a legfejlettebb gyártási technológiát alkalmazza, a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát beruházás, ahol az áramellátástól a szennyvízelvezetésig bezárólag a legtöbb területen zöld megoldásokat vezettek be.

Felépítésekor megközelítőleg 4 millió eurót költöttek környezetvédelmi beruházásokra, az alábbiak szerint:

 A termelőüzem építőanyaga 100%-ban újrahasznosítható

  • 2987 napelemük a teljes energiaszükségletük mintegy 15-20%-át fedezi (± 600.000 kWh/év).
  • Az ezen felüli energiaszükségletet 100%-ig megújuló energiaforrásból biztosítják (víz-, nap- és szélenergia).
  • A fehér tető miatt lassabban melegszik fel az épület.
  • Légkondicionálás és szellőzéstechnika területén a legmodernebb technológiát alkalmazzák.
  • Ammónia-alapú hűtőt használnak a termál energia átalakítására.
  • A korszerű világítástechnikát automatikus vezérlőrendszerrel látták el.
  • Flamand kormányzati támogatással modern, bio-fermentációs elven működő víztisztító rendszert építettek ki, amely egy teljesen újszerű technológia a kisebb élelmiszeripari vállalkozások számára. A tápanyagok közel 90%-át kivonják a szennyvízből és ezekből mezőgazdasági célú trágya készül.

Kakaó az iskolákért” projekt

„Jómagam is szegénységben nőttem fel, így hát tudom, hogy az oktatás az egyetlen kiút.”

Fons Maex

Alapító, Kim’s Chocolates

Fons Maex először 2010-ben utazott Tanzániába, hogy meglátogassa a helyi kakaótermelő farmereket. Saját szemével meggyőződve a termelők, a gyerekek és a helyi közösségek nehézségeiről, úgy érezte cselekednie kell. Hiába volt a helyi klíma tökéletes a kakaótermesztésre, a kiöregedett ültetvények és a tudás hiánya számos kihívással szembesítette a termelőket.

Mivel saját bőrén tapasztalta a szegénységet és belátta, hogy abból az egyetlen kivezető út a tanulásé, úgy döntött, hogy megpróbálja a régió elmaradt oktatási rendszerét valami módon fejlődésre bírni. Afrikai utazásáról Belgiumba visszatérve először is ötezer eurót adományozott a helyi iskolának tankönyvek vásárlására. Mindez csak a kezdő lépés volt, egy jótékonysági program lefektetésének első pillére.

A „Kakaó az iskolákért” projekt a Kim’s Chocolate kezdeményezése, mely jelenleg a tanzániai Mbeya három kerületében (Kyela, Busokelo és Rungwe) működik azzal a céllal, hogy a több ezer helyi kakaótermelő és családjaik életminőségét javítsa. A program legfontosabb pontja az oktatási rendszer fejlesztése, mivel a jelek szerint ez a leghatékonyabb módja a szegénységből való kiemelkedésnek.

Mbeyaban 20-25 ezer család él kakaótermesztésből. Komoly gondot jelent, hogy a gyerekek veszélyes munkafolyamatokban vesznek részt a termelésben és sok esetben az iskolába járás helyett is dolgoznak. A farmerek munkájuk ellenszolgáltatásaként kevesebb mint napi 1.55 USD-t kapnak, az ültetvények kisméretűek és kiöregedtek, így alacsony termelékenységet biztosítanak.

A „Kakaó az iskolákért” program keretében a Kim’s Chocolate fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a helyi közösségekben az oktatási infrastruktúrát fejlessze. Céljuk, hogy az elkövetkező egy évtizedben nagyjából 2100 osztálytermet és tanári irodát építsenek, fejezzenek be, illetve újítsanak fel az igények szerint, valamint 430 ezer iskolai tankönyvet osszanak szét a diákok között.

A program közel 65 ezer gyermek számára nyitja meg a lehetőséget egy szebb jövő felé. Az iskolafejlesztésen túl a program a helyi farmerek támogatására is számos módon kitér, mint például mezőgazdasági ismeretek oktatásával, kakaópalánták valamint napenergiát termelő eszközök adományozásával. (Mindeddig több mint 250 ezer magasabb terméshozamú palántát osztottak szét a kiöregedett állomány felfrissítésére.)

 A Kim’s Chocolate a megvásárolt kakaóbab mennyiségével arányosan támogatja az alapítványt:

 2015-16-os pénzügyi évben kifizetett adomány:                    399 053 EUR

2016-17-es pénzügyi évben kifizetett adomány:                    458 857 EUR

2017-18-as pénzügyi évben kifizetni tervezett összeg:          552 816 EUR


Cégtörténet Belgiumtól Tanzániáig

A Kim’ Chocolate két fő márkája a Cachet és a KC Chocolatier, emellett jelentős szerep jut a sajátmárkás üzletágnak is. Belgium egyik legnagyobb csokoládégyártója, Kanadába valamint az Egyesült Államokba történő exportja az országban a legnagyobb. Immáron 30 éve szerte a világban elégedett fogyasztók mosolya jelzi a táblás és szeletes csokoládék, valamint a különféle bonbonválogatások garmadájából felépülő igen széles termékpaletta sikerét.

1987

Cégalapítás Aarschot-ban, Belgiumban.

1988

Megkezdődik a termelés 1500 m2-en

1992

Az üzemet 2500 m2-re bővítik

1993

A világ első csokoládégyára, amely ISO 9002 tanúsítványt szerez

1995

Az üzemet 6500 m2-re bővítik és elindul a táblás- és szeletes csokoládé gyártás az új öntősoron

2003

A Windel GmbH lesz a cég többségi tulajdonosa

2007

Új, 11556 m2-es üzemet építenek a Belgium szívében fekvő Tienenben               (a „Cukorvárosban”)

2008

Költözés az új, tieneni gyárba.
Elnyerik a “Laureate – A legenergiatakarékosabb KKV 2008 Flandriában” díjat

2009

Megkezdődik a napenergia termelés

2010

A Kakaó az iskoláknak projekt beindítása Tanzániában