Simon Coll - spanyol

Az 1840-es alapítás óta hat generáció járult hozzá a Simón Coll sikertörténetéhez. Az elmúlt közel 180 évben a Coll család tagjainak a csokoládé iránti szeretete volt a mozgatórugója a cég fejlődésének. Mindvégig hűek maradtak a gyökereikhez, és az alapító szenvedélyéhez, aki a történetet a Barcelona melletti Sant Sadurni d’Anoiában kezdte el.
A Simón Coll csokoládék különlegességét egyedi, összetéveszthetetlen ízviláguk adja, mely a kakaóbabtól a tábláig terjedő teljes termelési folyamatra jellemző szakértő kezek gondoskodásának, a saját receptúrának, a generációról generációra öröklődő hagyományőrzésnek és a közel két évszázados tapasztalatnak köszönhető. Nemcsak a kifinomult igényekkel rendelkező felnőttek igényeit igyekszenek maximálisan kielégíteni, hanem a gyerekeket megcélzó termékvonal ízkarakterisztikáját is az aprócska ínyencpalánták ízlésére szabták. Nem utolsósorban a teljes termékpaletta gluténmentes, így az arra érzékenyek is gond nélkül élvezhetik a csúcsminőséget és a rabul ejtő aromavilágot.
Nemcsak a szakértelmük a garancia:
A Simón Coll elhivatott az innováció és a magas minőség iránt. Gyárukban ötvözik a tradicionális szakértelmet a legmodernebb termelési technológiákkal, annak érdekében hogy egyre gondosabban kimunkált, széles választékban elérhető és jövőbemutató termékportfoliót hozzanak létre. A cég BRC és ISO 9001 tanúsítványal is rendelkezik.
A csokoládé a szenvedélyük!


Kakaóbabtól a tábláig

A Simón Coll jellegzetes csokoládékészítési folyamata

A cég azon kevesek közé tartozik, akik nem a kakaómasszát tartják kiinduló alapanyagnak, hanem a teljes folyamatot ellenőrzés alatt tartva a kakaóbabok szüretelésétől jelen vannak a végtermék megszületéséig minden egyes pillanatban. Többek között ez a sikerük titka és egyben az egyik legfontosabb piaci megkülönböztetőjegyük is, mely a Simón Coll termékek kiválóságának garanciája.

A Simón Coll közel két évszázados fennállása alatt jelentős tapasztalatokra tett szert a csokoládékészítés terén. Az első csokoládémesterek hagyományos módszereinek megtartása mellett ezen időszakban, az organikus fejlődés és a tudatos kutatás-fejlesztés törekvéseinek köszönhetően, számos egyedi módszert és formulát fejlesztettek ki, melyek termékeik oly jellegzetes személyiségét adják.

Lássuk hát a folyamatot az elejétől a végéig:

1

KAKAÓBAB KIVÁLOGATÁS

A kakaóbab zamatát számos különböző tényező befolyásolja, a termőföldtől a tengerszint feletti magasságon át a növény fajtájáig, ezen túlmenően pedig a betakarítási módszerek és a fermentációs eljárás módja is kulcsszerepet kap.    A Simón Coll már a kezdeteknél is jelen van, munkatársai messzemenő szakmai gondossággal válogatják ki a magas minőségi követelményeknek szigorúan megfelelő kakaóbabokat.

2

BETAKARÍTÁS ÉS FERMENTÁLÁS

A fermentáció (erjesztés) a második sarkalatos pontja a folyamatnak, hiszen ez indítja be a kakaóbab-szemekben az aromák és ízek kialakulását. Attól függően, hogy milyen végleges ízvilágot kívánnak kialakítani, több vagy kevesebb napot vesz igénybe a fermentációs munkafázis. A leszüretelt kakaóbab-szemeket a gyümölcshússal együtt  fa ládákba teszik, melyeket banánlevelekkel fednek le, így teremtve meg a tökéletes körülményeket ahhoz, hogy a gyümölcshúsban található enzimek reakcióba lépjenek a cukrokkal és a fermentáció meginduljon.

3

SZÁRÍTÁS

A fermentáláson átesett kakaóbabot természetes módszerekkel napon szárítják. Ahogy a babok száradnak, nedvességtartalmuk drasztikus csökkenésnek indul, a kezdeti 60%-ról hamarosan 7%-ra esik le.

4

KAKAÓBAB FELVÁSÁRLÁS ÉS MINŐSÉG-ELLENŐRZÉS

Amikor a kakaóbab megérkezik a Simón Coll gyárába, tüzetes ellenőrzés  alá vetik a szállítmány fermentáltságát. Egy megfelelően fermentált bab belseje barna színű, míg a lilás vagy fekete árnyalatok nem megfelelő fermentálásról tanúskodnak. A babszemeken látható barázdák is a jól lezajlott erjesztési folyamatot jelzik.

5

PÖRKÖLÉS

A kakaó a pörkölés során nyeri el a másodlagos aromáit, amelyek a csokoládé jellegzetes zamatáért felelősek. A pörkölési hőmérséklet és a pörkölés időszükséglete a kakaóbab fajtájától, nedvességtartalmától és a babszemek nagyságától is függ. Jellemzően 100-120°C-on 20-30 percet vesz igénybe ez feldolgozási folyamat. 

6

ROSTÁLÁS

A pörkölést követően a babszemek a rostálógépbe kerülnek, ahol a kakaótöretet szétválasztják a maghéjtól. A hüvelytől megszabadított kakaótöret a csokoládégyártás alapanyag

7

ŐRLÉS

A kakaótöret ezt követően egy kőmalomba kerül, ahol az őrlésnek köszönhetően megszületik az úgynevezett kakaólikőr, amely neve ellenére nem rendelkezik alkoholtartalommal. A kakaólikőr csillogóan barna színű, bársonyosan sűrű folyadék, meglehetősen keserű ízzel.

8

KEVERÉS ÉS FINOMÍTÁS

Az egyes receptúrák függvényében a kakaólikőrt vagy kakaómasszát a keverés fázisában további alapanyagokkal elegyítik, mint a cukor, tej, fűszerek és mogyorófélék. A finomítás során pedig hengerek passzírozzák össze az elegyet kevesebb mint 22 mikron nagyságú részecskévé őrölve az összetevőket, így kialakítva a teljesen finomított egységes keveréket.

9

KONSÍROZÁS

A konsírozás a végleges íz kialakításáért felelős nemesítési eljárás, melynek során a masszát hőkezelésnek alávetve, gyúrva-keverve átszellőzik az elegy, távoznak belőle a nemkívánatos savak és keserűséget adó részecskék. Ez a feldolgozási fázis tovább segíti a krémesen sűrű textúra kialakítását. Órák vagy akár napok is eltelhetnek míg a massza a konsírozógépben nemesedik, leginkább a kakaóbab eredeti ízprofiljától függően.

10

HŐKEZELÉS, FORMÁBA ÖNTÉS ÉS CSOMAGOLÁS

A megfelelően elkészített fényes felületű és roppanós csokoládé titka a hőkezelési eljárás során kialakult kakaóvaj kristályok méretében rejlik. A kakaóvajban lévő zsírok ugyanis hat különféle módon kristályosodnak. A hőkezelési eljárás az, ami biztosítja, hogy a legtökéletesebb fajta kristályosodás menjen végbe. A temperálást követően a folyékony csokoládét öntőformába töltik és lehűtik, amíg elnyeri teljes szilárdságát. Ekkor már készen áll az utolsó munkamozzanatra, a csomagolásra.

Két évszázad története dióhéjban
1840 – 1880
A kezdeti tanulóévek
Simón Mestres borászcsaládba született Sant Sadurní d’Anoia-ban. Amíg bátyja, a családi hagyományt folytatva a bornak szentelte munkásságát, addig Simón a család otthonától pár háznyira új üzletet nyitott, melyben olyan tengerentúli finomságokat árult, mint a kakaó és a kávé.

A kakaóval való foglalatoskodás révén, egyenes út vezetett a csokoládé készítésig. Kézzel gyártott csokoládéi hamar a Casa Simón klienseinek kedvencévé léptek elő. A cég a mai napig inspirációt merít ebből az egykori kézműves megközelítésből, minden egyes új termék kifejlesztése során.


1880 – 1910
Megszületik a “SIMÓN” márka
A csokoládékészítés tradícíója apáról fiúra, Simónról Miquelre szállt, aki apjához hasonlóan szerelmesévé vált a szakmának és 1880-ban megalkotta az első csokoládé csomagolást, melyen a Simón név látható gravírozott keretben, egy nagyon beszédes rajz kíséretében. Az ábra a három fő alapanyagot és a csokoládékészítés három legfontosabb mozzanatát mutatja be, a cukornád betakarításától a kakaó kontinensek közt vitorláshajón való szállításáig.

1910-1940
AZ ELSŐ CSOKOLÁDÉGYÁR
A spanyol polgárháború zavaros időszaka ellenére, ez a három évtized a csokoládékészítés munkafolyamatainak nagyfokú automatizálását hozta el. Első lépésként a kis manufakturális műhelyet kibővítve öntő-, finomító- és konsírozó gépeket állítottak be a termelésbe.

1950 – 1960
AZ ELSŐ REKLÁMKAMPÁNYOK. ORSZÁGOS SZINTŰ KERESKEDELMI TERJESZKEDÉS.
Miquel Coll cukrász- és csokoládémester is volt egyben. Szenvedélye által fűtve mindkét területen a tökéletességre törekedett. Miquel tudatos üzleti döntés folytán a prémium minőségű csokoládé mellett tette le voksát. Terméke, mely méltán ismertté tette őt, karakterisztikusan lágy textúráját a felhasznált kiváló minőségű alapanyagok és a modern gépek által nyerte el.

Ebben az időszakban indult el az első reklám – és promóciós kampányuk a rádióban, és piacra dobták az első gyűjthető kártyákat tartalmazó albumukat is. A periódus végére kereskedelmi hálózatuk Spanyolország teljes területére kiterjedt.

1972
A SIMÓN COLL, S.A. BEKEBELEZI AZ AMATLLER BARCELONAT
1972-ben járunk, mikor az ötödik generációs Xavier Coll, Miquel fia átvette a cég vezetését és irányításával a társaság bekebelezte az emblematikus Chocolate Amatller márkát. Utóbbit 1797-ben Gabriel Amatller alapította Barcelona Santa Maria del Mar nevű óvárosi negyedében A XIX. és XX. század fordulóján vezető márkává nőtte ki magát nemcsak Katalóniában, hanem egész Spanyolországban. Alapítása óta folyamatosan jelen van a piacon.

1982
PIACI NÖVEKEDÉS SPECIALIZÁCIÓVAL ÉS KUTATÁS-FEJLESZTÉSSEL
Globális felfordulás jellemezte ezt az időszakot, köszönhetően részben az 1973-ban kirobban olajválságnak. Ugyanekkor a nemzetközi brandek spanyol piacra való betörésével a konkurenciaharc is kezdetét vette. Ebben a nehéz helyzetben Xavier úgy döntött, hogy az innovációra és a megkülönböztetésre helyezi a hangsúlyt.

A robotok bevezetésével a Simón Coll egyedi termékeket kreált ipari méretekben, megőrizve a cég különleges, emblematikus stílusát.

Csokoládé tradíciók
Annak érdekében, hogy a Simón Coll-t megkülönböztesse a a versenytársaktól, Xavier Coll kijelölte azokat a szegmenseket a piacon, ahol cége kiemelkedőt tudott nyújtani. Ilyenek voltak a szezonális kollekciók, a karácsonyi és a húsvéti variánsokkal az élen.

1991
A SIMÓN COLL BEINDÍTJA AZ EXPORTTEVÉKENYSÉGET
1991-től a Simón Coll elkezdett a nemzetközi piacok felé kacsintgatni és beindította az export üzletágat. Manapság a teljes termelés 25%-a exportra készül, a Simón Coll és az Amatller márkák napjainkban világszerte több mint 30 országban kerülnek értékesítésre.

2004-2009
MEGKEZDŐDIK A XXI-IK SZÁZAD SIMÓN COLL MÁRKÁJÁNAK ÉPÍTÉSE
2004-ben a hatodik generációs Maria Coll, Xavier lánya csatlakozott a cégvezetéshez. Álma a jövő Simón Coll vállalatának a felépítése volt az apja által kifejlesztett termékportfólió által képviselt értékére alapozva és felfejlesztve a kereskedelmi tevékenységet.

2012
MEGNYIT A SIMÓN COLL LÁTOGATÓI KÖZPONT (ESPAI XOCOLATA)

2013
A legfinomabb aromavilágú kakaóbabok nyomában
2013-ban Xavier Coll amerikai és afrikai kakaóültetvények látogatása során szerzett tapasztalatai, valamint a kakaófeldolgozás terén elért szakmai tapasztalatai nyomán új eljárás kifejlesztésébe kezdett, mellyel az aromás kakaóbabokból zamatos csokoládé készíthető.

2014
ÚJ ÜZLETNYITÁS BARCELONÁBAN, A CASA AMATLLERBEN
2014-ben a híres Casa Amatller, a Passeig de Gràcia 41-es szám alatt megnyitotta kapuit a közönség előtt.

2018
AZ AROMÁS KAKAÓ GYÁR MEGNYITÁSA
2018-ban nyit meg az Aromás Kakaó Gyár a Casa Simónban, abban az épületben, ahol Simón Mestres annak idején 180 évvel ezelőtt megalapította első csokoládéműhelyét.